Stav pokožky bývá odrazem životního stylu a nejinak je tomu u lidí s lupénkou, kteří mohou být na okolní vlivy obzvlášť citliví.1 Na cestě ke zdravější pokožce je proto dobré nenechat vše náhodě a omezit spouštěče a okolní vlivy, které vaší kůži nedělají dobře. Mezi ně může patřit i nevhodný jídelníček.2 Reakce na konkrétní potraviny může být u každého jiná, ale pravdou zůstává, že zdravé stravování může celkovou kvalitu života s lupénkou zlepšit.3 Stravovací doporučení mohou navíc pomoci i u přidružených onemocnění, se kterými se při lupénce můžete setkat. Jedním z nich je například psoriatická artritida, která se objeví až u 4 z 10 lidí s lupénkou;4 více se o ní dozvíte zde. Jaké jsou tedy tipy na zlepšení vašeho jídelníčku?
Potraviny, které dělají kůži dobře
Důležitým rysem jídelníčku přátelského k vaší kůži je vyrovnanost. Jednotlivé složky vaší stravy by se měly navzájem doplňovat, zároveň byste to s žádnou neměli přehánět. Velkým pomocníkem při boji s lupénkou je ovoce a zelenina, a to díky obsahu antioxidantů a absenci cholesterolu. Sezónní zelenina a ovoce by tak neměly ve vašem stravování chybět.5 Vyzkoušet můžete například domácí ovocné a zeleninové šťávy, které pomohou doplnit denní dávku vitamínů a jsou ideální i pro ty, kteří nemají čas se zastavit a dopřát si příděl ovoce a zeleniny v pevné formě.
Další důležitou složkou jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách. Jejich konzumace napomáhá organismu s bojem proti zánětu v těle. Mastné kyseliny se totiž v těle vážou na konkrétní buňky a vyživují tak kůži zevnitř. Tělo se tak lépe vypořádává se šupinatěním a zarudnutím pokožky.6 Na notoricky známých scénkách o blahodárných účincích rybího tuku tak bude určitě něco pravdivého. Dalším výborným zdrojem omega-3 jsou oleje, především tedy slunečnicový a olivový. V případě přípravy pokrmů používejte však jen malé množství oleje a vyhýbejte se smažení. Nejvhodnější variantou je olivový olej, který má bohatou zásobu omega-3, a navíc je základem lehké středomořské kuchyně plné ryb, sezónní zeleniny i ovoce. Splňuje tak všechna doporučení pro vyvážený jídelníček.7
Pochoutky, které je lepší omezit
Pokud se snažíme jíst vyváženě, ne vždy je to pouze o výběru potravin. Příkladem mohou být smažené krůtí řízečky nebo kapří hranolky. Z výživné a zdraví prospěšné potraviny, jako je krůtí maso a ryba, můžeme nevhodnou úpravou přichystat spíše zakázanou pochoutku a kalorickou bombu. Prvním doporučením je tedy omezit konzumaci všech smažených a nezdravých potěšení. Takové pochoutky jsou pro náš organismus spíše zátěží než energetickým pohonem do dalších dní. Jsou plné prázdných kalorií a dle odborníků dokonce existuje spojitost mezi vysokou konzumací nezdravých tuků a zhoršeným stavem pokožky.8 Podobně je tomu i u tučného červeného masa a produktů vyráběných z něj, jako jsou tučné uzeniny nebo různé polotovary.9
Z nápojů je dobré vyhnout se všem slazeným nápojům, které dodávají tělu velké množství kalorií, jež se pak ukládají do tukových zásob a nepříznivě ovlivňují metabolismus. Zároveň je třeba upozornit na to, že alkohol ovlivňuje nejen náladu, ale také imunitní systém, pro který jeho konzumace znamená náročnou výzvu. Alkohol v těle podporuje tvorbu zánětlivých látek, jež jsou přímo spojené s lupénkou. Navíc dehydratuje a vysušuje pokožku, která naopak potřebuje být dostatečně vyživená. V řadě případů alkohol dokonce může blokovat účinek léků a bránit tak zlepšení zdravotního stavu pacienta. Kromě negativních dopadů na játra, mozek a kardiovaskulární systém se tak alkohol u lidí s lupénkou postará i o další problémy.10
Jezte zdravě, vaše kůže vám poděkuje
Možná si říkáte, že toho pro boj s nemocí kůže nechcete tolik obětovat. Lupénka je ale onemocnění celého organismu a správná strava dokáže ovlivnit mnohé. Zatím si svůj den bez některých potravin možná nedokážete představit, ale nakonec můžete být překvapeni, jak barevnou paletu jídla poskládáte i z trochu jiné nabídky. Zní to možná tak, že se musíte rozloučit se všemi svými nezdravými slastmi a že smažené potěšení už ve vašem jídelníčku nebude mít místo, ale existuje obrovské množství zdravějšího mlsání, které si užijete. A občas si i nějakou tu nezdravou pochoutku můžete dopřát.
Zdroje:
1. Psoriasis Causes and Triggers [online]. [Cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/causes
2. FORD, A.R., SIEGEL, M., BAGEL, J. et al. Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review [online]. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29926091/, červenec 2020.
3. AFIFI, L., DANESH, M., LEE, K., BEROUKHIM, K., FARAHNIK, B., AHN, R., LIAO, W. Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey [online]. June 2017 [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/
4. REICH, K. et al. Br J Dermatol 2009; 160: 1040.
5. GKALPAKIOTIS, Spyridon, HORÁČEK, Jiří, OLEJÁROVÁ, Marta et al. In: Lupénka: Informační materiál pro pacienty. Praha: Novartis 2019, s. 29–30.
6. CHERNEY, Kristeen.(2018): Can Omega-3s help treat psoriasis? [online]. 2018 [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/psoriasis/omega-3-fatty-acids-treatment
7. EDRAKI, M. et al. Healing Effect of Sea Buckthorn, Olive Oil, and Their... Advances in Skin & Wound Care [online]. [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/263166744_Healing_Effect_of_Sea_Buckthorn_Olive_Oil_and_Their_Mixture_on_Full-Thickness_Burn_Wounds
8. BARREA, L., BALATO, N., DI SOMMA, C., MACCHIA, P., NAPOLITANO, M., SAVANELLI, M., . . . SAVASTANO, S. Nutrition and psoriasis: Is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet? J Transl Med [online] 2015, January 27 [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4316654/
9. GKALPAKIOTIS, Spyridon, HORÁČEK, Jiří, OLEJÁROVÁ, Marta et al. In: Lupénka: Informační materiál pro pacienty. Praha: Novartis 2019, s. 29–30.
10. Tamtéž, s. 25–26.