It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Stav pokožky bývá odrazem životního stylu a nejinak je tomu u lidí s lupénkou, kteří mohou být na okolní vlivy obzvlášť citliví.1 Na cestě ke zdravější pokožce je proto dobré nenechat vše náhodě a omezit spouštěče a okolní vlivy, které vaší kůži nedělají dobře. Mezi ně může patřit i nevhodný jídelníček.2 Reakce na konkrétní potraviny může být u každého jiná, ale pravdou zůstává, že zdravé stravování může celkovou kvalitu života s lupénkou zlepšit.3 Stravovací doporučení mohou navíc pomoci i u přidružených onemocnění, se kterými se při lupénce můžete setkat. Jedním z nich je například psoriatická artritida, která se objeví až u 4 z 10 lidí s lupénkou;4 více se o ní dozvíte zde. Jaké jsou tedy tipy na zlepšení vašeho jídelníčku?

Potraviny, které dělají kůži dobře

Důležitým rysem jídelníčku přátelského k vaší kůži je vyrovnanost. Jednotlivé složky vaší stravy by se měly navzájem doplňovat, zároveň byste to s žádnou neměli přehánět. Velkým pomocníkem při boji s lupénkou je ovoce a zelenina, a to díky obsahu antioxidantů a absenci cholesterolu. Sezónní zelenina a ovoce by tak neměly ve vašem stravování chybět.5 Vyzkoušet můžete například domácí ovocné a zeleninové šťávy, které pomohou doplnit denní dávku vitamínů a jsou ideální i pro ty, kteří nemají čas se zastavit a dopřát si příděl ovoce a zeleniny v pevné formě.

Další důležitou složkou jsou omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách. Jejich konzumace napomáhá organismu s bojem proti zánětu v těle. Mastné kyseliny se totiž v těle vážou na konkrétní buňky a vyživují tak kůži zevnitř. Tělo se tak lépe vypořádává se šupinatěním a zarudnutím pokožky.6 Na notoricky známých scénkách o blahodárných účincích rybího tuku tak bude určitě něco pravdivého. Dalším výborným zdrojem omega-3 jsou oleje, především tedy slunečnicový a olivový. V případě přípravy pokrmů používejte však jen malé množství oleje a vyhýbejte se smažení. Nejvhodnější variantou je olivový olej, který má bohatou zásobu omega-3, a navíc je základem lehké středomořské kuchyně plné ryb, sezónní zeleniny i ovoce. Splňuje tak všechna doporučení pro vyvážený jídelníček.7

Pochoutky, které je lepší omezit

Pokud se snažíme jíst vyváženě, ne vždy je to pouze o výběru potravin. Příkladem mohou být smažené krůtí řízečky nebo kapří hranolky. Z výživné a zdraví prospěšné potraviny, jako je krůtí maso a ryba, můžeme nevhodnou úpravou přichystat spíše zakázanou pochoutku a kalorickou bombu. Prvním doporučením je tedy omezit konzumaci všech smažených a nezdravých potěšení. Takové pochoutky jsou pro náš organismus spíše zátěží než energetickým pohonem do dalších dní. Jsou plné prázdných kalorií a dle odborníků dokonce existuje spojitost mezi vysokou konzumací nezdravých tuků a zhoršeným stavem pokožky.8 Podobně je tomu i u tučného červeného masa a produktů vyráběných z něj, jako jsou tučné uzeniny nebo různé polotovary.9

Z nápojů je dobré vyhnout se všem slazeným nápojům, které dodávají tělu velké množství kalorií, jež se pak ukládají do tukových zásob a nepříznivě ovlivňují metabolismus. Zároveň je třeba upozornit na to, že alkohol ovlivňuje nejen náladu, ale také imunitní systém, pro který jeho konzumace znamená náročnou výzvu. Alkohol v těle podporuje tvorbu zánětlivých látek, jež jsou přímo spojené s lupénkou. Navíc dehydratuje a vysušuje pokožku, která naopak potřebuje být dostatečně vyživená. V řadě případů alkohol dokonce může blokovat účinek léků a bránit tak zlepšení zdravotního stavu pacienta. Kromě negativních dopadů na játra, mozek a kardiovaskulární systém se tak alkohol u lidí s lupénkou postará i o další problémy.10

Jezte zdravě, vaše kůže vám poděkuje

Možná si říkáte, že toho pro boj s nemocí kůže nechcete tolik obětovat. Lupénka je ale onemocnění celého organismu a správná strava dokáže ovlivnit mnohé. Zatím si svůj den bez některých potravin možná nedokážete představit, ale nakonec můžete být překvapeni, jak barevnou paletu jídla poskládáte i z trochu jiné nabídky. Zní to možná tak, že se musíte rozloučit se všemi svými nezdravými slastmi a že smažené potěšení už ve vašem jídelníčku nebude mít místo, ale existuje obrovské množství zdravějšího mlsání, které si užijete. A občas si i nějakou tu nezdravou pochoutku můžete dopřát.

Zdroje:
1. Psoriasis Causes and Triggers [online]. [Cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/causes
2. FORD, A.R., SIEGEL, M., BAGEL, J. et al. Dietary Recommendations for Adults With Psoriasis or Psoriatic Arthritis From the Medical Board of the National Psoriasis Foundation: A Systematic Review [online]. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29926091/, červenec 2020.
3. AFIFI, L., DANESH, M., LEE, K., BEROUKHIM, K., FARAHNIK, B., AHN, R., LIAO, W. Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey [online]. June 2017 [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/
4. REICH, K. et al. Br J Dermatol 2009; 160: 1040.
5. GKALPAKIOTIS, Spyridon, HORÁČEK, Jiří, OLEJÁROVÁ, Marta et al. In: Lupénka: Informační materiál pro pacienty. Praha: Novartis 2019, s. 29–30.
6. CHERNEY, Kristeen.(2018): Can Omega-3s help treat psoriasis? [online]. 2018 [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/psoriasis/omega-3-fatty-acids-treatment
7. EDRAKI, M. et al. Healing Effect of Sea Buckthorn, Olive Oil, and Their... Advances in Skin & Wound Care [online]. [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/263166744_Healing_Effect_of_Sea_Buckthorn_Olive_Oil_and_Their_Mixture_on_Full-Thickness_Burn_Wounds
8. BARREA, L., BALATO, N., DI SOMMA, C., MACCHIA, P., NAPOLITANO, M., SAVANELLI, M., . . . SAVASTANO, S. Nutrition and psoriasis: Is there any association between the severity of the disease and adherence to the Mediterranean diet? J Transl Med [online] 2015, January 27 [cit. červenec 2020]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4316654/
9. GKALPAKIOTIS, Spyridon, HORÁČEK, Jiří, OLEJÁROVÁ, Marta et al. In: Lupénka: Informační materiál pro pacienty. Praha: Novartis 2019, s. 29–30.
10. Tamtéž, s. 25–26.